Składniki (6 porcji):
- mąka pełnoziarnista – 170 g
- mleko – 2 szklanki
- jajko – 1 sztuka
- proszek do pieczenia – 1, 5 łyżeczki
- oliwa z oliwek lub zalewa z pomidorów suszonych – 1 łyżka
- pomidory suszone – 2 sztuki
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, rozmaryn/oregano
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami (sól, pieprz, papryka w proszku i inne dowolne). Oddzielamy białko od żółtka i z dodatkiem odrobiny soli ubijamy na sztywno. Żółtka łączymy z mlekiem i oliwą. Wszystkie składniki dodajemy do mąki, wsypujemy drobno pokrojone suszone pomidory. Gotowe ciasto nakładamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy do zarumienienia.