Dietoterapia Joanna Domańska

Gofry wytrawne

Wspaniałe na śniadanie, do szkoły i jako przekąska. Gofry wytrawne polecają się na każdą okazję.
Poziom trudności
2/5

Składniki (6 porcji):

  • mąka pełnoziarnista – 170 g
  • mleko – 2 szklanki
  • jajko – 1 sztuka
  • proszek do pieczenia – 1, 5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek lub zalewa z pomidorów suszonych – 1 łyżka
  • pomidory suszone – 2 sztuki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, rozmaryn/oregano

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami (sól, pieprz, papryka w proszku i inne dowolne). Oddzielamy białko od żółtka i z dodatkiem odrobiny soli ubijamy na sztywno. Żółtka łączymy z mlekiem i oliwą. Wszystkie składniki dodajemy do mąki, wsypujemy drobno pokrojone suszone pomidory. Gotowe ciasto nakładamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy do zarumienienia.

0 0 votes
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Najnowsze przepisy

error: