Dietoterapia Joanna Domańska

Boczniaki smażone

Gdy nachodzi nas ochota na coś niebagatelnego w smaku to znaczy, że czas na smażone boczniaki z sałatką z rukoli.
Poziom trudności
1/5

Boczniaki z sałatką z rukoli (przepis zaczerpnięty z kwestiasmaku.com)

Składniki:

250 g boczniaków

3 łyżki oliwy extra vergine

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub rozgniecione w prasce

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki. Położyć średnio rozgrzanej patelni i podgrzewać na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż grzyby zmiękną i ściemnieją. W międzyczasie doprawić solą.

W miseczce wymieszać oliwę, posiekaną natką pietruszki i czosnek, dodać troszkę soli. Mieszankę dodać do boczniaków na patelnię i smażyć przez kilkanaście sekund z każdej strony. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Do boczniaków można przygotować rukolę wymieszaną z winegretem i posypać tartym parmezanem.

0 0 votes
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Najnowsze przepisy

Gofry wytrawne

Wspaniałe na śniadanie, do szkoły i jako przekąska. Gofry wytrawne polecają się na każdą okazję.

Czytaj dalej »
error: