Dietoterapia Joanna Domańska

Dyniowa – królowa jesiennych zup

Nic tak nie pociesza w smutku za odchodzącymi wakacjami jak miska zupy dyniowej. Kremowa, pyszna, rozgrzewająca, przypomina, że wszystko ma swoje jasne strony, nawet koniec lata.
Poziom trudności
1/5
Typ dania: Obiady, Zupy

Składniki (8 porcji):

1 dynia hokkaido

2 cebule

3 ziemniaki

Przyprawa curry

1 Łyżka masła klarowanego

1 litr rosołu lub wywaru warzywnego

250 ml mleczka kokosowego

Sól

Pieprz

Starty imbir (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Dynię myjemy, rozkrajamy i wyjmujemy nasiona. (wszystkie dynie, oprócz hokkaido, należy obrać ze skóry) Kroimy w kostkę dynię i cebulę. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Na maśle klarowanym podsmażamy dynię, cebulę i ziemniaki (opcjonalnie straty imbir). Doprawiamy przyprawą curry do smaku. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Blendujemy zupę na gładki krem, dolewamy mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

W razie potrzeby można zupę rozcieńczyć wodą.

0 0 votes
Ocena
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Najczęściej głosowano
Inline Feedbacks
View all comments
katarzyna
katarzyna
2 lat temu

Gotuję z pieczonej jeszcze lepsza:)

Najnowsze przepisy

Gofry wytrawne

Wspaniałe na śniadanie, do szkoły i jako przekąska. Gofry wytrawne polecają się na każdą okazję.

Czytaj dalej »
error: