Składniki (8 porcji):
1 dynia hokkaido
2 cebule
3 ziemniaki
Przyprawa curry
1 Łyżka masła klarowanego
1 litr rosołu lub wywaru warzywnego
250 ml mleczka kokosowego
Sól
Pieprz
Starty imbir (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Dynię myjemy, rozkrajamy i wyjmujemy nasiona. (wszystkie dynie, oprócz hokkaido, należy obrać ze skóry) Kroimy w kostkę dynię i cebulę. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Na maśle klarowanym podsmażamy dynię, cebulę i ziemniaki (opcjonalnie straty imbir). Doprawiamy przyprawą curry do smaku. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Blendujemy zupę na gładki krem, dolewamy mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
W razie potrzeby można zupę rozcieńczyć wodą.
Gotuję z pieczonej jeszcze lepsza:)
Tak, to też świetny sposób. Jak dla mnie najważniejszy jest tu jednak gatunek dyni. Odmiana hokkaido jest rewelacyjna.