Boczniaki z sałatką z rukoli (przepis zaczerpnięty z kwestiasmaku.com)
Składniki:
250 g boczniaków
3 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub rozgniecione w prasce
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki. Położyć średnio rozgrzanej patelni i podgrzewać na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż grzyby zmiękną i ściemnieją. W międzyczasie doprawić solą.
W miseczce wymieszać oliwę, posiekaną natką pietruszki i czosnek, dodać troszkę soli. Mieszankę dodać do boczniaków na patelnię i smażyć przez kilkanaście sekund z każdej strony. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Do boczniaków można przygotować rukolę wymieszaną z winegretem i posypać tartym parmezanem.