Dietoterapia Joanna Domańska

Selenem w Covid

Wciąż zdumiewa mnie fakt, że w czasach dostatku i sytości jakie nastały dla zachodniej cywilizacji, niedobory są tak powszechnym zjawiskiem.

Oczywiście składa się na to parę powodów. Głównym jednak jest dieta i to co jest z nią powiązane – (nie)przyswajanie składników odżywczych.

Uboga w warzywa i owoce, bogata w wysoko przetworzone produkty dieta leży u podstaw chorób cywilizacyjnych oraz problemów z układem odpornościowym. Jak zatem skutecznie radzić sobie z infekcjami i czuć się bezpiecznie w sezonie epidemii, czy to grypy czy koronawirusów?

Co jakiś czas pojawiają się artykuły udowadniające rolę poszczególnych witamin i minerałów w budowaniu odporności i tworzeniu w nas indywidualnej tarczy pozwalającej uchronić się przez infekcją, lub choćby złagodzić przebieg choroby.

Mówiono o witaminie C oraz D3, której niedobory są obecnie zjawiskiem powszechnym. Jakiś czas temu ukazał się artykuł udowadniający związek między poziomem selenu w organizmie a leczeniem lub śmiertelnością osób z koronawirusem. https://medicalxpress.com/news/2020-04-link-dietary-selenium-outcome-covid-.html

Specyfiką tego patogenu jest to, że uderza w układ odpornościowy destabilizując go przez jednoczesną aktywację UO i zahamowanie tejjego części, która odpowiada za wygaszanie odpowiedzi zagrażającej komórkom organizmu gospodarza. Wynika z tego, że Covid-19 może sprzyjać powstawaniu chorób o podłożu autoimmunologicznym i zwiększać ryzyko zaostrzenia przebiegu chorób już istniejących.

Selen pełni ważne role w organizmie. Jest niezbędny do metabolizmu wielu enzymów, w tym dejodynaz, kluczowych w metabolizmie hormonów tarczycy. Wchodzi w skład peroksydazy glutationowej – grupy enzymów regulujących szybkość procesów utleniania w komórkach i chroniących błony komórkowe przed uszkodzeniem przez wolne rodniki przez co jest pierwiastkiem o dużym znaczeniu strategicznym zwłaszcza w przypadku osób cierpiących na choroby o podłożu autoimmunologicznym (takim jak Hashimoto). Od dawna wiadomo, że niedobór tego pierwiastka, który spełnia rolę antyoksydacyjną, jest bardzo niekorzystny dla tarczycy i może spowodować wzmożony atak na tkanki tego gruczołu. Skoro zatem selen jest tak skutecznym antyoksydantem, że potrafi ochronić komórki przed wolnymi rodnikami i wpływa na zwiększenie odporności organizmu stymulując syntezę przeciwciał i aktywność fagocytarną,to można z łatwością przyjąć, że będzie miał też ogromne znaczenie w radzeniu sobie organizmu z infekcjami takimi jak Covid-19.

Oczywiście selen możemy suplementować, jednak jak zawsze przed podjęciem takiej decyzji należy sprawdzić jego poziom, gdyż nadmiar selenu jest toksyczny i możemy zrobić sobie więcej szkody niż pożytku. Ponadto warto wiedzieć, że niedobory selenu w diecie nie zdarzają się często, dużo większym problemem jest zaburzone wchłanianie tego pierwiastka.

Wśród objawów niedoboru znajdują się:

    • zaburzeń tworzenia paznokci,
    • osłabienia mięśni,
    • zaburzeń pracy serca,
    • problemów z płodnością,
    • niedoczynności tarczycy,
    • tycie
    • depresja
    • apatia
    • ciągłe zmęczenie
    • ciągłe podenerwowanie
    • suchość i szorstkość skóry
    • zaparcia

 

Natomiast zatrucie selenem spowodowanym nadmierną suplementacją objawia się między innymi wypadaniem włosów i czosnkowym oddechem.

Najbezpieczniejszą formą przyjmowania selenu jest dieta. Natura nie uwzględniła w swojej pracy, jaką było tkanie naszej obecnej formy na krośnie ewolucji, byśmy spożywali wyekstrahowane minerały ani witaminy. Wręcz przeciwnie, synergiczne działanie poszczególnych składników występujących w naturalnym, nieprzetworzonym pożywieniu jest wciąż do końca nie odkryte. Wiemy wiele, ale do pełnej wiedzy brakuje nam jeszcze naprawdę dużo. Jedno jest pewne, nic nie zastąpi nam pełnowartościowego pożywienia. Selen bowiem świetnie wchłania się w obecności witaminy E zaś przeszkodą w jego przyswajaniu będą duże ilości witaminy C i węglowodany proste.

Gdzie znajdziemy selen? Występuje w sporych ilościach w orzechach (najwięcej w orzechach brazylijskich), nasionach (np. słonecznika), wątróbce, owocach morza, rybach, zbożach pełnoziarnistych, kiełkach i warzywach oraz żółtkach jajek.

Bądźcie zdrowi i dbajcie o siebie pamiętając, że budowanie odporności odbywa się każdego dnia. Nie da się tego zrobić na ostatnią chwilę ani na zapas.Dobrze odżywiony, wysycony mikroskładnikami i witaminami organizm dużo łatwiej oprze się wszelkim patogenom, natomiast owo wysycenie będzie możliwe, gdy dostarczymy sobie gęstego odżywczo pożywienia jakim są warzywa, owoce, pełne ziarna zbóż, kiełki ziaren, nasiona, orzechy, jaja, ryby oraz podroby i rozsądne ilości mięsa.

5 1 vote
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Najnowsze artykuły

Joanna Domańska

SIBO

SIBO, czyli zespół nadmiernego przerostu bakterii jelitowych w jelicie cienkim (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), to stan, w którym bakterie (zazwyczaj naturalnie obecne w jelitach) rozrastają się w nadmiernych ilościach w jelicie cienkim.
Istnieje wiele czynników, które mogą przyczynić się do rozwoju SIBO.

Czytaj dalej »
Joanna Domańska

Post i głodówka

Czym zatem różni się post od głodówki? Kiedy można je stosować? Co możemy zyskać i jakie są przeciwwskazania? Co to jest dieta eliminacyjna? Czy jest to też forma postu? Na te tematy rozmawiałyśmy w audycji radiowej, do której zostałam zaproszona.

Czytaj dalej »
Joanna Domańska

Audycja o odporności

Czym jest odporność? Co jej szkodzi i jak należy ją wspierać? Oto uzupełnione informacje, które można było usłyszeć podczas audycji.

Czytaj dalej »
error: