Dietoterapia Joanna Domańska

Herbaty zimowe

Na dworze zapanowały jesienne chłody a stąd już tylko krok do zimy. Jej najprzyjemniejszym elementem jest dla mnie kontrast pomiędzy temperaturą na zewnątrz a ciepłem domowych pomieszczeń. Do tego już tylko koc, książka i kubek aromatycznej, zimowej herbaty…

 

Do zrobienia zimowej, ale także jesiennej herbaty możecie użyć dowolnie: goździki, kardamon, anyż, cynamon, świeży imbir i kurkumę, miód, cytrusy, suszone owce, konfitury i soki oraz okazjonalnie aromatyczne alkohole – nalewki czy rum.

Największymi walorami zdrowotnymi odznacza się herbata zielona jednak można również użyć herbaty czarnej.
Metody przyrządzania napojów są dwie: szybka i wolniejsza lecz przynosząca więcej korzyści. (uwaga: obniżanie temperatury wody do 70 stopni ma sens tylko w przypadku herbaty zielonej, zatem jeśli będziecie używać herbaty czarnej ten punkt programu można spokojnie pominąć) Jeśli zastanawiacie się czy warto stosować drugą metodę, to gwarantuję, że aromat i korzyści zdrowotne są w zasadzie nieporównywalne.

  1. Herbatę, wraz z rozgniecionymi w moździerzu przyprawami, zalewamy wodą o temperaturze ok 70 stopni Celcjusza, dodajemy cytrusy oraz miód i rozkoszujemy się smakiem.
  2. Jeśli chcemy wydobyć wszystkie walory przypraw gotujemy je w wodzie ok 2 minut. Kardamon należy trochę rozgnieść przed gotowaniem. Potem wodę z przyprawami należy lekko przestudzić by jej temperatura spadła do 70 stopni i zaparzamy nią herbatę. Na końcu dodajemy cytrusy i miód, by nie utracić jego cennych właściwości.

Jest jeszcze jeden sposób, który ja stosuję. Zaparzam esencję herbacianą i dodaję ją do wywaru z przypraw.

Oto kilka propozycji na skomponowanie idealnej zimowej herbaty:

  1. Kora cynamonu i anyż w gwiazdkach, do tego świeży imbir i plastry pomarańczy. Wielbiciele słodkich smaków mogą również dodać odrobinę miodu.
  2. Kilka goździków, miód i plastry pomarańczy.
  3. Cynamon, goździki i kardamon, z dodatkiem miodu oraz cytryny i pomarańczy.
  4. Goździki, kardamon, kurkuma i szczypta pieprzu, do tego miód i pomarańcza.

Smacznego!

 

Dla wzmocnienia motywacji przyrządzania i picia zimowych herbat przedstawiam Wam korzyści zdrowotne płynące ze stosowania wskazanych w przepisach przypraw.

Kardamon – To roślina zaliczana do rodziny imbirowatych, która wywodzi się z południa Indii. Wspiera odchudzanie, obniża poziom cholesterolu, niweluje dolegliwości trawienne i nieprzyjemny zapach z ust. Regularne stosowanie nasion kardamonu pozwala na regenerację wątroby i obniżenie prób wątrobowych. Ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne oraz zwalczające drobnoustroje co zawdzięczają wysokiej zawartości octanu terpinylu (44 proc.) i cyneolu (ok. 11 proc.).

Cynamon – Pochodzi z Chin. Ma działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Ponadto przyspiesza przemianę materii, rozgrzewa i ma właściwości antyoksydacyjne.

Goździki – Ich ojczyzną są wyspy korzenne Moluki. Mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, wzmacniają odporność , mają właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Goździki wspomagają układ trawienny a także wzmacniają kości i stawy. Ponadto mają właściwości przeciwnowotworowe. Pomagają poskromić nadmierny apetyt, w związku z czym mogą wspomagać odchudzanie.

Anyż – Pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego, ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Z uwagi na wysoką zawartość substancji wykrztuśnych można go stosować przy kaszlu i infekcjach górnych dróg oddechowych. Ma także działanie rozkurczowe.

Imbir – Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne, a poza tym ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Zawiera witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir zmniejsza też lepkość krwi, chroniąc przed tworzeniem się zatorów i zakrzepów, podnosi ciśnienie krwi i wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności.

Kurkuma – Kuzynka imbiru i tak jak on pochodzi z Azji. Jest to niezwykle bogate źródło witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy i witamina B6, E i K. Składniki mineralne, które wchodzą w skład kurkumy to wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk. Stosowana jest w terapii zmian w mózgu powodowanych przez udary czy chorobę Alzheimera. Substancje, takie jak tumeron i BDMC odpowiadają za pobudzanie komórek mózgowych. Pomocna jest także w leczeniu depresji. Ma także zastosowanie w leczeniu infekcji na tle wirusowym a także zapobiega powstaniu i rozwojowi schorzeń bakteryjnych i grzybiczych. Do wydobycia z niej pełni możliwości potrzebuje piperyny z czarnego pieprzu

Pieprz – Pochodzi z Indii.  Pieprz ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Piperyna wpływa wzmacniająco na wchłanianie innych substancji – chociażby kurkuminy. Ma także działanie przeciwbiegunkowe. Pieprz sam w sobie działa przeciwnowotworowo, obniża poziom cukru we krwi oraz zwiększa wydzielanie insuliny, obniża poziom enzymów aminotransferaz, pozytywnie wpływa na choroby układu krążenia – zmniejsza ryzyko zawałów serca na skutek spowolnienia zmian miażdżycowych. Pieprz pozytywnie wpływa na osoby starsze, poprawiając koordynację ruchową oraz zachowanie równowagi oraz poprawia funkcje poznawcze u seniorów. Zapobiega objawom alergii na skutek hamowania uwalniania histaminy.

Miód – Tego składnika przedstawiać nie trzeba bo towarzyszy nam w rodzimej kuchni od pokoleń. Ma dobroczynny wpływ na serce, nerwy, mózg oraz trudno gojące się rany. Zwalcza bakterie skuteczniej niż niektóre antybiotyki dzięki enzymom, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych owadów oraz substancjom takim jak lizozym i apidycyna czy nadtlenek wodoru. W miodzie znajdziemy również dużo mikroelementów, takich jak potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt, i mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy, acetyloholinę i biotynę.

 

 

0 0 votes
Ocena
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Najnowsze artykuły

Joanna Domańska

SIBO

SIBO, czyli zespół nadmiernego przerostu bakterii jelitowych w jelicie cienkim (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), to stan, w którym bakterie (zazwyczaj naturalnie obecne w jelitach) rozrastają się w nadmiernych ilościach w jelicie cienkim.
Istnieje wiele czynników, które mogą przyczynić się do rozwoju SIBO.

Czytaj dalej »
Joanna Domańska

Post i głodówka

Czym zatem różni się post od głodówki? Kiedy można je stosować? Co możemy zyskać i jakie są przeciwwskazania? Co to jest dieta eliminacyjna? Czy jest to też forma postu? Na te tematy rozmawiałyśmy w audycji radiowej, do której zostałam zaproszona.

Czytaj dalej »
Joanna Domańska

Audycja o odporności

Czym jest odporność? Co jej szkodzi i jak należy ją wspierać? Oto uzupełnione informacje, które można było usłyszeć podczas audycji.

Czytaj dalej »
error: